Berlijn, de stad, de architectuur, de kunst

Locatie Assen

Berlijn kent door de eeuwen heen een bewogen geschiedenis. Deze cursus behandelt de stad in al haar facetten vanaf de middeleeuwen tot en met de ontwikkelingen na Die Wende.

We starten met het Berlijn van rond 1200 dat toen nog bestond uit de nederzettingen Cölln en Berlin. Hoewel er op een aantal kerken na niet veel meer uit die tijd is terug te zien is de geschiedenis nog wel zichtbaar in het stratenpatroon. We zien hoe Berlijn met de komst van de Hohenzollern-dynastie uitgroeide tot een stad van betekenis en hoe elke generatie zijn sporen na liet. In de 19e eeuw ontwikkelde Berlijn zich steeds meer tot een industriestad die door de enorme groei van het aantal inwoners met ernstige problemen kampte. Tegelijkertijd ontwikkelde de kunstwereld zich stormachtig, met name met de komst van de Berliner Secession.  N a de deceptie van de eerste wereldoorlog gaven de socialisten Berlijn nieuw elan. Zo verrezen onder leiding van Bruno Taut en Martin Wagner schitterende woonwijken die inmiddels tot het Unesco-erfgoed behoren. Uiteraard wordt ingegaan op de periode van het Nationaal socialisme en de desastreuze gevolgen voor de Duitse hoofdstad. Tenslotte staan we uitvoerig stil bij de bouw en de val van de muur en de enorme bouwwoede van de laatste decennia.

Programma

1. Van nederzetting tot residentiestad 1200 – 1850

2. Het leven in de hoofdstad 1850 – 1933

3. Berlijn voor, tijdens en na de muur 1933 – heden

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Docent: Hans de Man
Aantal lessen: 3

Serie april
data: donderdagochtend 4, 11 en 18 april 2019 (nog 5 plaatsen)
Tijd:  10.00 – 12.00 uur
Prijs: 60 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)
Locatie: De Schulp  Buizerdstraat 10, 9404 BB Assen. (200 meter van het station en gratis parkeren)

presentatie met HD beamer
Maximaal 20 deelnemers

Aanmelden lezing

Mochten er problemen zijn met aanmelden meld het hier Velden met een * zijn verplichte velden.
Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

Scroll to top