vrouwen in de architectuur

Locatie Assen

Van Margaret Kropholler tot Francine Houben

Eeuwenlang leken mannen het alleenrecht te hebben in de wereld van de architectuur. Daar kwam pas in de eerste helft van de twintigste eeuw verandering in, al ging dat niet bepaald zonder slag of stoot. Zelfs binnen het vooruitstrevende Bauhaus was men van mening dat het architectenvak door de komst van vrouwen zou worden ‘verkwanseld’. Toch lukte het een aantal om binnen deze mannenwereld staande te blijven en een belangrijke bijdrage te leveren aan de moderne architectuur. Hoewel de namen van deze vrouwelijke pioniers bij het grote publiek vrijwel onbekend zijn gebleven, zijn hun levensverhalen stuk voor stuk fascinerend.

Deel 1 periode 1900 – 1960

In de eerste drie colleges behandelen we o.a. werk van Marion Mahony Griffin, Margaret Kropholler, Charlotte Perriand, Lilly Reich, Margarete Schütte-Lihotzky, Lotte Stam-Beese, Mien Ruys, Luzia Hartsuyker, Eileen Gray, Lina Bo Bardi. 

 

Deel 2 periode 1960 – heden  staat gepland voor het najaar van 2020

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Docent: Hans de Man
Aantal lessen: 3

  • donderdagochtend 9, 16 en 23 januari 2020, De Schulp Assen 10.00 – 12.00 uur  

Prijs: 60 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)


Locatie: De Schulp  Buizerdstraat 10, 9404 BB Assen. 200 meter van het station en gratis parkeren. Let op! Je moet een gratis parkeerkaart bij de balie van De Schulp vragen en achter de ruit plaatsen 

 

 


 

presentatie met HD beamer
Maximaal 30 deelnemers

Aanmelden lezing

MOCHTEN ER PROBLEMEN ZIJN MET HET AANMELDINGSFORMULIER MELD JE DAN HIER AAN    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll to top