Archief

Excursies

EXCURSIE zaterdag 25 MEI 2019

SNOUCK VAN LOOSENPARK ENKHUIZEN EN DE NOLLEN DEN HELDER 

Zaterdag 25 mei organiseren wij, in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder een bijzondere excursie naar Enkhuizen en Den Helder.

We starten bij het prachtige station van Enkhuizen dat nu dienst doet als horecagelegenheid en waar we een kop koffie drinken. Vervolgens wandelen we onder leiding van een lokale gids door het naastgelegen Snouck van Loosenpark, een van de mooiste woonparken van Nederland dat is aangelegd aan het eind van de 19e eeuw. Vervolgens gaat de wandeling door het historische centrum van Enkhuizen waar ook gelegenheid is voor de lunch.

De Nollen, aan de rand van Den Helder, is het best bewaarde geheim van de kunstwereld. Het betreft een volstrekt uniek project van kunstenaar Rudi van der Wint (1942-2006) waar reusachtige metalen constructies op haast surrealistische wijze zijn geplaatst in het duinlandschap. Daarnaast zijn er diverse follies die aan de binnenkant door de kunstenaar zijn beschilderd.  Van der Wint was naast beeldhouwer ook schilder en de bekende grote doeken in de Tweede Kamer zijn van zijn hand. Wij krijgen zaterdag 25 mei een uitvoerige rondleiding in kleine groepen.

Reisleiding:  Hans de Man
Vervoer per luxe touringcar, koffie of thee in Enkhuizen, rondleiding Snouck Van Loosenpark en oude centrum Enkhuizen, rondleiding Kunstproject De Nollen Den Helder. (lunch niet inbegrepen)
prijs: € 59,50  (op basis van museumjaarkaart, anders + € 5,00 ter plekke te voldoen)  nog 2 plaatsen beschikbaar

Je kan je hier opgeven

programma 

8.00 uur vertrek Meppel (station voorzijde)
8.45 uur vertrek Emmeloord (cultuurbedrijf)
10.00 uur aankomst Enkhuizen Koffie in “het station”
10.30 uur bezoek Snouck Van Loosenpark en stadswandeling door Enkhuizen
13.00 uur vertrek naar Den Helder
14.00 uur start rondleiding De Nollen
16.15 uur Gelegenheid voor drankje
16.45 uur vertrek richting Meppel en vervolgens naar Emmeloord

Vervoer met luxe touringcar, maximaal 40 deelnemers
Vertrek vanaf Station Meppel voorzijde en cultuurbedrijf NOP Emmeloord

Excursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Kunstcolleges COBRA en ERNA

Constant Nieuwenhuys: “Kinderen en krankzinnigen hebben mij leren tekenen”

Cobra bestond slechts kort (van 1948 – 1951) maar de impact van deze internationale kunstgroep was enorm.  Cobra keerde zich tegen het academisme in de kunst, dat in haar ogen teveel de beeldende esthetische en intellectuele wetten propageerde. In 1949 brak Cobra door met de roemruchte en tumultueuze tentoonstelling in het Stedelijk museum die werd ingericht door de Architect Aldo van Eyck.  Na 1951 kozen alle leden hun eigen weg.

Deze driedelige collegereeks gaat in op de achtergronden, de inspiratiebronnen als Miro en Klee, het werk en invloed van de internationaal opererende leden als Jorn, Constant, Appel en Corneille. Maar daarnaast is er ook ruimschoots aandacht voor de ‘provinciale’ leden als Wolvekamp, Rooskens en Brand. Maar Cobra was meer dan alleen schilderkunst zo komen ook dichters als Kouwenaar, Lucebert, ‘woordkunstenaar’ Dotremont en de Amerikaans/Japanse beeldhouwer Tajiri aan bod.

Data: Maandagavond 4, 11 en 18 maart 2019 

Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)

Locatie: De Secretarie Hoofdstraat 22 Meppel, aanvang 19.30 uur

Docent: Drs Hans de Man 

presentatie met HD beamer
Maximaal 35 deelnemers (nog enkele plaatsen beschikbaar)

Opgeven onder vermelding Cobra (ben je vriend of medewerker van Kunsthuis Secretarie vermeld dat dan bij opmerkingen)
Voor vragen kan je een mailtje sturen naar Hans de Man

Amsterdam 1750 – heden

Hans de Man

Serie 2  De opkomst van het moderne Amsterdam 1750 – heden

Na het succes van de eerste serie over het Amsterdam van 1200 – 1750 start in januari het vervolg dat weer heel andere aspecten van onze hoofdstad belicht. Na een langdurige periode van stagnatie en verval ontwikkelde Amsterdam zich in de 19e eeuw razendsnel. In deze drie colleges richten we ons dan ook op de opkomst van het moderne Amsterdam, de industriële revolutie, de aanleg van het Noordzeekanaal, het Vondelpark, de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station, het paleis van volksvlijt, De Pijp, de Beurs, plan Zuid van Berlage en de sociale woningbouw onder Floor Wibaut. Daarnaast ook de nodige aandacht voor recentere ontwikkelingen zoals de westelijke tuinsteden, de Bijlmer en IJburg.

driedelige serie

College 1: Verval en een nieuwe Gouden eeuw

College 2: Het Amsterdam van Breitner en Berlage

College 3: Het naoorlogse Amsterdam

Deze serie wordt 3 keer gegeven

  • donderdagavond 10, 17 en 24 januari 2019, De Plataan Meppel  19.30 – 21.30 uur  (nog twee plaatsen)
  • dinsdagochtend 15, 22 en 29 januari 2019, De Poele Meppel  10.00 – 12.00 uur (nog circa 10 plaatsen)
  • maandagavond 28 januari, 4 en 11 februari 2019, De Plataan Meppel  19.30 – 21.30 uur (vol)

Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out en diverse stadsplattegronden per e-mail)


Locatie De Poele Groen van Prinstererstraat 1A, 7942 CW Meppel (gratis parkeren)

Locatie De Plataan Vledderstraat 3, 7941 LC Meppel (gratis parkeren vanaf 18.00 uur )

presentatie met HD beamer!

Trilogie architectuur Scandinavië

Hans de Man

De Scandinavische architectuur en vormgeving heeft een aparte plaats in de moderne architectuurgeschiedenis. Hoewel de architecten uit dit deel van Europa niet ongevoelig waren voor stromingen als het modernisme hebben zij altijd hun eigen koers bepaald. In deze collegereeks worden zij in een bredere context geplaatst en waar mogelijk wordt de relatie met de Nederlandse architectuur gelegd.

College 1: Eliel Saarinen, Gunnar Asplund, Alvar Aalto 

Alvar Aalto was zonder meer de belangrijkste architect die Finland heeft voortgebracht. Zijn werk kan echter niet los worden gezien van architecten als Eliel Saarinen en Gunnar Asplund. In zijn jonge jaren raakte hij gefascineerd door de Italiaanse renaissance maar bekeerde zich in de jaren twintig tot het modernisme. Niet voor lang; al snel ontwikkelde hij een geheel eigen bouwstijl waarbij ook traditie en lokale materialen een belangrijke rol speelden.

College 2: Alvar Aalto (vervolg), Arne Jacobsen

Arne Jacobsen is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn vaak treffend vormgegeven meubels en gebruiksvoorwerpen. Veel minder bekend is dat hij ook als architect een groot oeuvre heeft opgebouwd. Jacobsen was een meester in proportie en wist door uitgekiend gebruik te maken van ritme zijn architectuur op een hoger plan te brengen.

College 3: Jørn Utzon, Sverre Fehn

Buiten de academische wereld is de Deen Jørn Utzon nauwelijks bekend. Desondanks bouwde hij één van de meest iconische gebouwen van de twintigste eeuw: the opera house in Sydney. Was het een toevalstreffer of beschikte Utzon daadwerkelijk over een buitengewoon ontwerptalent? Wat bouwde hij nog meer en welke rol speelden verre culturen en oude beschavingen in zijn werk? Het relaas van één van de markantste en meest ondergewaardeerde architecten van de twintigste eeuw.  Het werk van de Noorse architect en Prizker Prizewinnaar Sverre Fehn kent opvallende overeenkomsten met Utzon.

Data: Donderdag  22, 29 november en  6 december 2018 

Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)

Locatie: De Plataan Vledderstraat 3 Meppel, aanvang 19.30 uur

presentatie met HD beamer
Maximaal 25 deelnemers (uitverkocht)

Opgeven onder vermelding Scandinavië
Voor vragen kan je een mailtje sturen naar Hans de Man

Aanmelden lezing Scandinavië

Radio Kootwijk, het Depot Wageningen en voormalige universiteitsgebouwen

Zaterdag 13 oktober 2018 organiseren wij, in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder een bijzondere excursie naar Radio Kootwijk, beeldengalerij Het Depot in Wageningen en de schitterende Amsterdamse school gebouwen van de Wageningen Universiteit.

We starten onze excursie bij Radio Kootwijk waar we na ontvangst met koffie en thee een rondleiding krijgen in en rond de kathedraal van de vooruitgang uit de jaren twintig van de vorige eeuw.  De creatie van architect Julius Luthmann had als doel het radiocontact tussen Nederlands-Indië en het moederland te verbeteren. De enorme masten en installaties zijn verdwenen maar het indrukwekkende gebouw is nog steeds van grote betekenis. We lunchen op het terrein van Radio Kootwijk.

Hierna vertrekken we naar beeldengalerij Het Depot in Wageningen die is gevestigd op twee locaties; de prachtige 18e eeuwse Villa Hinkeloord aan de Generaal Foulkesweg en sinds 2012 op een tweede grote locatie aan de Arboretumlaan. Beide gebouwen liggen op loopafstand van elkaar en worden verbonden door het fraaie Arboretum de Dreijen. Beeldengalerij Het Depot biedt een podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt daarbij de mens centraal en heeft zowel een vaste collectie als een wisseltentoonstelling. Na ons bezoek vertrekken we naar het voormalige Laboratorium voor Plantenfysiologie van architect Cornelis Blaauw, een van de belangrijkste monumenten van De Amsterdamse school buiten de hoofdstad.  Van hier lopen we door park Belmonte richting Hotel De Wageningsche Berg waar een mogelijkheid is voor een drankje op het terras met spectaculair uitzicht over de Nederrijn.

Reisleiding:  Hans de Man
inclusief rondleiding, koffie en thee, lunch bij Radio Kootwijk, entree Het Depot en rondleiding door parken rond oude universiteitsgebouwen
prijs: € 69,50  VOL!!

Je kan je hier opgeven

Programma 

7.30 uur vertrek Meppel (station voorzijde)
8.15 uur vertrek Emmeloord (cultuurbedrijf)
9.30 uur aankomst Radio Kootwijk en ontvangst met koffie en thee
10.00 uur start rondleiding in en om het voormalige zendstation incl. film
12.00 uur uitgebreide lunch op het terrein van Radio Kootwijk
12.45 uur vertrek richting Wageningen
13.45 uur aankomst Het Depot Wageningen
15.30 uur start wandeling door park en langs Amsterdamse schoolgebouwen van de Wageningen Universiteit
16.15 uur aankomst restaurant De Wageningsche Berg (mogelijkheid voor drankje met adembenemend uitzicht)
17.00 uur vertrek richting Meppel en vervolgens naar Emmeloord

Vervoer met luxe touringcar, maximaal 40 deelnemers
Vertrek vanaf Station Meppel voorzijde en cultuurbedrijf NOP Emmeloord

Colleges Amsterdam 1200-1750

Hans de Man

De Amsterdam-colleges, serie 1  van vissersdorp naar wereldstad

Iedereen kent Amsterdam en heeft gehoord over de bloeiperiode in de Gouden eeuw. Maar hoe kon onze hoofdstad in relatief korte tijd uitgroeien van onbeduidend vissersplaatsje tot een wereldstad?

In de drie colleges gaan we uitvoerig in op het ontstaan en de ontwikkeling van Amsterdam in de periode van 1200 tot 1750. We zoomen in op het leven van alledag, de handel, de stadsuitbreidingen, de architectuur en de kunst. Uiteraard staan we stil bij de architecten en bouwers die Amsterdam haar vorm gaven. Tegelijkertijd zien we Amsterdam door de ogen van kunstenaars als Rembrandt, Berckheyde en vele anderen. We analyseren uitvoerig de prachtige plattegronden die bewaard zijn gebleven en leren hoe we de rijke geschiedenis terug kunnen zien in het huidige Amsterdam. Kortom, Amsterdam zoals je het nog niet eerder hebt beleefd!!!

driedelige serie

College 1: Het middeleeuwse Amsterdam

College 2: Het ontstaan van de Grachtengordel en De Jordaan

College 3: Het leven in het Amsterdam van de Gouden eeuw

EXCURSIE ONBEKEND ROTTERDAM 26 MEI 2018 

EXCURSIE  IS VOL

Zaterdag 26 mei 2018 organiseren wij, in samenwerking met Cultuurbedrijf Emmeloord een excursie naar het onbekende Rotterdam. We bezoeken tuindorp Heijplaat, een idyllisch dorpje te midden van de containerterminals aan de zuidoever van de Maas. Met de waterbus varen we daarna richting Katendrecht/Kop van Zuid waar gelegenheid is voor de lunch.  Vervolgens gaan we met de bus naar Arboretum Trompenburg, één van de best bewaarde geheimen van Rotterdam waar we een rondleiding krijgen. Het is een 19e eeuws landgoed van 8 hectare met een wereldvermaarde botanische collectie waaronder alleen al 700 verschillende soorten rhododendrons die eind mei in bloei staan.  Hierna wandelen we door het prachtige Kralingen met statige oude villa’s, maar zien we ook modernistische architectuur van o.a. Brinkman van der Vlugt (architecten Van Nellefabriek). We eindigen aan de Kralingse plas waar gelegenheid is voor drankje aan het water.

Let op: deze excursie is NIET geschikt voor mensen die slecht ter been zijn

Reisleiding:  Hans de Man
inclusief rondleidingen Heijplaat, Trompenburg en Kralingen en waterbusticket (lunch niet inclusief)
prijs: € 59,50 (op basis van museumjaarkaart)

EXCURSIE  IS VOL 

Programma (nog onder voorbehoud)

7.15 uur vertrek Meppel (stationvoorzijde)
8.00 uur vertrek Emmeloord (cultuurbedrijf)
10.00 uur aankomst Heijplaat
11.20 uur vertrek met waterbus
11.45 uur aankomst Katendrecht/Kop van Zuid voor gelegenheid voor lunch
13.15 uur vertrek naar Kralingen
13.30 uur aankomst Arboretum
15.15 uur wandeling Kralingen
16.00 uur aankomst Kralingse plas
16.45 uur vertrek naar Emmeloord en Meppel
HANS DE MAN   


BERLIJN, DE STAD, DE ARCHITECTUUR

DE KUNST SERIE APRIL IS VOL 

Wil jij allles weten over de Duitse hoofdstad dan biedt Schik je de mogelijkheid om samen met architectuurhistoricus Hans de Man je drie avonden lang te verdiepen in de stad, de architectuur en de kunst.

Berlijn kent door de eeuwen heen een bewogen geschiedenis. Deze cursus behandelt de stad in al haar facetten vanaf de middeleeuwen tot en met de ontwikkelingen na Die Wende. Over de negentiende-eeuwse stad, Das altes Museum, de expansie van de twintigste eeuw, de prachtige Siedlungen, de megalomane plannen van Albert Speer, de muur,  Honeckers Palast der Republik, Die neue Nationalgalerie van Mies van der Rohe tot aan de commerciële invulling na de val van de muur. Uiteraard ook weer de nodige aandacht voor de kunst in Berlijn. Kortom een cursus waardoor je Berlijn op een heel andere manier gaat beleven!!

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Docent: Hans de Man
Aantal lessen: 3

Serie april
data: maandagavond 9, 16 en 23 april 2018
Tijd:  19.30 – 21.30 uur
Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)
Locatie: De Plataan Vledderstraat 3 Meppel

serie april is vol
In het najaar start Hans de Man met verschillende series over Amsterdam.
Info volgt binnenkort 

presentatie met HD beamer
Maximaal 25 deelnemers


BUILDING THE AMERICAN DREAM 

Met de terugkeer van de soldaten van het front aan het eind van de tweede wereldoorlog startte een nieuwe episode op het gebied van de Amerikaanse cultuur. De massaproductie die zo succesvol was geweest voor de oorlogsmachine legde tevens de basis voor de moderne consuptiemaatschappij. Dit had ook gevolgen voor de wooncultuur want door de massaproductie van woningen kwam de American Dream meer en meer binnen ieders handbereik.

De gebeurtenissen van na de oorlog kunnen beslist niet los worden gezien van de ontwikkelingen van (ver) voor de oorlog, ten slotte bestond the American dream al eeuwen. Vandaar dat ook uitvoerig wordt stil gestaan bij vroegere ontwikkelingen.  Het ontstaan van de steden aan de oostkust, de trek naar het westen kortom het Amerika van de onbegrensde mogelijkheden. Dit doen we zoveel mogelijk aan de hand van de schilderkunst. Zo maken we kennis met het ruwe New York van George Bellows en andere Ashcan-school schilders, zien we de eenzaamheid van de grote stad in het werk van Edward Hopper. Maar we ontdekken ook de andere kant van Amerika; het idillysche Stockbridge van Norman Rockwell en het platteland door de ogen van Grant Wood en Thomas Benton.

Ook bekijken we de eerste suburbs van Chicago en ontdekken we de betekenis van deze stad voor de moderne hoogbouw. Uiteraard veel aandacht voor de huizen en utopische plannen van Frank Lloyd Wright die als geen ander ook een stempel op de Amerikaanse architectuur heeft gezet. Bezoeken we de Amerikaanse westcoast waar de American dream dankzij architecten als Eames en Neutra een geheel eigen gezicht kreeg. Daarnaast zoomen we ook in op de postmoderne periode die zowel voor de kunst als de architectuur de nodige consequenties had. Ten slotte gaan we na welke invloed de Amerikaanse (woon)cultuur heeft gehad op het Nederland van de twintigste eeuw.

Deze cursus geeft een indrukwekkend overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de Amerikaanse (woon)cultuur aan de hand van kunst en architectuur. Waar mogelijk worden beelden gebruikt van de exposities die momenteel in Assen en Emden te zien zijn.

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Docent: Hans de Man
Aantal lessen: 6
Startdatum: maandagavond 15 januari 2018
Tijd:  19.30 – 21.30 uur
Prijs: 100 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)
Locatie: De Plataan Vledderstraat 3 Meppel

Cursus gaat door, nog  7 plaatsen beschikbaar

presentatie met HD beamer
Maximaal 25 deelnemers


DE STIJL, De weg naar het abstracte paradijs

De invloed van De Stijl is buitengewoon groot geweest, maar ondanks de enorme aandacht in het ‘Stijl jaar’ blijven de achtergronden vaak onderbelicht.  Wat waren nu precies de achterliggende gedachten en ideeën? Waarom brak men zo radicaal met het verleden en waarom zien we uitsluitend rechte lijnen en primaire kleuren?

  Links: Studie Theo van Doesburg   Rechts: De papaverhof in Den Haag van Jan Wils 

Hoewel de inzichten van de verschillende leden van De Stijl soms sterk uiteenliepen, kan een deel worden teruggevoerd op het theosofische gedachtengoed dat in het begin van de 20e eeuw sterk in opkomst was. Ook de architectuur van Frank Lloyd Wright en de Italiaanse Futuristen zijn zonder meer van betekenis geweest in de zoektocht naar een universele beeldtaal.  Publicitair haalde voorman Van Doesburg alles uit de kast om De Stijl op de kaart te zetten. Hij verhuisde zelfs naar Weimar om naar eigen zeggen het Bauhaus met de Stijl-ideeën te ‘vergiftigen’.

De cursus staat uitvoerig stil bij de successen en mislukkingen waar de groepsleden mee te maken kregen. Naast de bekende voormannen van De Stijl is er ook ruimschoots aandacht voor minder bekende leden zoals de de gebroeders Rinsema uit Drachten en dichter Antony Kok.

Links: directiekeet J.J.P. Oud. Midden: Voetballers van Thijs Rinsema. Rechts: Raam school Drachten door Theo van Doesburg   

                             

De cursus geeft een verrassende en andere kijk op architectuur en kunst dan je van de overzichtswerken gewend bent. Voor de cursus is kennis van architectuur en kunst niet noodzakelijk. Interesse is genoeg.

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

HANS DE MAN   


BARCELONA, DE STAD, DE ARCHITECTUUR, DE KUNST

NIEUWE SERIE START 16 OKTOBER 2017

19 OKTOBER START OOK  DE STIJLCURSUS

Barcelona is een fantastische bruisende stad die kan rekenen op een nog altijd groeiende belangstelling.

Begrijpelijk want Barcelona heeft talloze bezienswaardigheden als gebouwen en parken. Desondanks is lang niet iedereen op de hoogte van de geschiedenis en achtergrond van de Catalaanse hoofdstad. Architectuurhistoricus Hans de Man neemt je drie avonden mee op ontdekkingsreis door de rijke historie; de Romeinse vesting, de gotische wijk, de 19e eeuwse stadsuitbreidingen van Ildefons Cerda en het werk van Antoni Gaudi. Uiteraard kijken we ook uitvoerig naar de recentere architectuur zoals het wereldberoemde paviljoen van Mies van der Rohe, het Olympisch dorp en de skyscraper van Jean Nouvel. Vanzelfsprekend ook veel aandacht voor kunst en we gaan uitvoerig in op het werk van Miro en tijdgenoten. Naast al deze bekende topwerken maak je ook kennis met een andere onbekende kant van Barcelona ver weg van het toeristisch gedruis. Door deze cursus ga je de stad echt anders bekijken! Bovendien krijg je na elke lezing een uitvoerige hand-out op PDF zodat je thuis alles nog eens rustig kan bekijken of op reis mee kan nemen op je telefoon!

Links:Sagrada familia. Midden: Park Guell. Rechts: Casa Batllò  

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

Links: Museum Miro. Midden: Banys forum van Beth Gali. Rechts: Casa Negre van architect Josep Maria Jujol   

Docent: Hans de Man
Data: tweede serie maandag 16, 30 oktober en 6 november 2017
Tijd:  19.30 – 21.30 uur
Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)
Locatie: De Plataan Vledderstraat 3 Meppel
Nog 4 plaatsen beschikbaar

presentatie met HD beamer
Maximaal 25 deelnemers


EXCURSIE BERGEN ZATERDAG 14 OKTOBER 2017 

IS VOL!!!!!

MUSEUM KRANENBURGH, PARK MEERWIJK, HUIZE GLORY EN VREDESKERKJE BERGEN 

Zaterdag 14 oktober 2017 organiseren wij, in samenwerking met Cultuurbedrijf Noordoostpolder een verrassende excursie naar het Noord-Hollandse Bergen. Het kunstenaarsdorp Bergen heeft namelijk op het gebied van cultuur, architectuur en natuur veel te bieden. Zo drinken we koffie op een prachtig in de duinen verscholen landgoed met een spectaculair uitzicht op de zee en duingebied. Bezoeken we het schitterend verbouwde museum Kranenburgh waar we ook lunchen. En leidt Hans de Man je rond door Park Meerwijk, met de beroemde Amsterdamse schoolvilla’s van o.a. Jan Staal en de eerste vrouwelijke architect Margeret Kropholler. Bovendien bezoeken we nog het Vredeskerkje met prachtige glas in lood ramen van de beroemde glazenier Willem Bogtman.

Reisleiding: Su Kroker en Hans de Man
prijs:  69 euro (op basis van museumjaarkaart)

Vervoer met luxe touringcar, maximaal 40 deelnemers
7.15 uur Vertrek Meppel
8.00 uur Vertrek van Emmeloord
10.00 uur Aankomst Bergen aan Zee,  Koffie en rondleiding Huize Glory http://www.huizeglory.nl/
11.45 uur Vredeskerkje inclusief mini college van Hans de Man over Park Meerwijk en Willem Bogtman (beroemde glazenier van de Amsterdamse school) http://www.vredeskerkje.nl/geschiedenis
13.00 uur Uitgebreide lunch in Kranenburgh  en daarna vrij te besteden in Museum. http://www.kranenburgh.nl/
15.15 uur Wandeling door Park Meerwijk (Amsterdamse school) http://www.jantromp.nl/pages/meerwijk.html
16.15 uur Vertrek naar Emmeloord
18.00 uur Aankomst Emmeloord
18.45 uur Aankomst Meppel


EXCURSIE ZATERDAG 2O MEI 2017


INSEL HOMBROICH EN LANGEN FOUNDATION 

In samenwerking met het Cultuurbedrijf Noordoostpolder organiseert Sch!k in mei een excursie naar Insel Hombroich en de Langen Foundation.

Vlak buiten de Duitse stad Neuss ligt een uniek museumpark waar architectuur, kunst en natuur op een bijzondere manier samenkomen. Midden in de natuur staan paviljoens waarin zowel moderne als hedendaagse kunst zijn tentoongesteld. Enkele namen: Matisse, Cézanne, Chillida, Arp en Picabia, maar ook werk van Nederlanders als Van der Leck en Rietveld behoren tot de collectie. Bovendien is er ook een bijzondere oudheidkundige collectie te zien. Niet alleen de kunst is van topniveau; wereldberoemde architecten als Tadao Ando en Àlvaro Siza hebben ook een bijdrage aan het park geleverd. Kortom een oase waarin kunst en cultuur in elkaar overlopen en waar veel te genieten valt!
Minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Reisleiding: Su Kroker en Hans de Man
prijs  85,00 euro  (incl. entree 20 euro, lunch en rondleiding)


WENEN  ………KUNST EN ARCHITECTUUR  ROND 1900 

WEGENS GROTE BELANGSTELLING TWEEDE SERIE MAANDAGAVOND 27 MAART, 3 EN 10 APRIL 2017

Links: Otto Wagner pavilion 1898.  Rechts: Gustav Klimt, portret van  Adele Bloch Bauer

Het Wenen van rond 1900 spreekt nog steeds tot de verbeelding. Hoe was het mogelijk dat er in deze stad min of meer tegelijkertijd tal van nieuwe ontwikkelingen plaatsvonden op het gebied van stedenbouw, architectuur en vormgeving?

Zo was de Ringstrasse een compleet nieuw fenomeen in Europa en schreven de Weense architecten geschiedenis met hun baanbrekende gebouwen.

Ook op het gebied van schilderkunst was Wenen maatgevend. Denk maar eens aan het werk van Klimt, Schiele en Kokoschka. Wist je dat Klimt sterk beinvloed is door het werk van Jan Toorop? Uiteraard staan we daar uitvoerig bij stil.

De trilogie geeft een prachtig overzicht van wat er op tal van terreinen plaatsvond, maar gaat ook uitvoerig in op het waarom en de invloed op de Europese (bouw)kunst. Je gaat Wenen met andere ogen bekijken.   

Links: Joseph Olbrich, Secessiongebouw 1898. Midden: Oscar Kokoschka, windbruid 1912. Rechts: Otto Wagner Postsparkasse 1906   

De cursus geeft een verrassende en andere kijk op architectuur en kunst dan je van de overzichtswerken gewend bent. Voor de cursus is kennis van architectuur en kunst niet noodzakelijk. Interesse is genoeg.

Historicus Hans de Man is als docent verbonden aan ArtEZ academie van bouwkunst en heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.

 Links: Gustav Klimt, Schubert achter de piano. Midden: Ringstrasse rond 1900. Rechts: Gustav Klimt en Egon Schiele  

Docent: Hans de Man
Data: maandag 27 maart, 3 april en 10 april 2017
Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)
Tijd:  Maandagavond 19.30 – 21.30 uur
Locatie: De Plataan Vledderstraat 3 Meppel
Nog 7 plaatsen beschikbaar

presentatie met HD beamer
Maximaal 25 deelnemers


EYE AMSTERDAM, FRANKENDAEL EN BETONDORP

EXCURSIE ZATERDAG 22 OKTOBER 2016   LET OP  EXCURSIE IS VOL!!

In samenwerking met het Cultuurbedrijf Noordoostpolder organiseert Sch!k in het najaar een veelzijdige excursie naar Amsterdam.

We starten met het spectaculaire Eye filminstituut waar we worden ontvangen met koffie en huisgemaakte madeleines. Vervolgens krijgen we een rondleiding door het bijzondere ontwerp van de Oostenrijkse architecten Roman en Elke Delugan. We hebben ruimschoots de tijd om de spraakmakende tentoonstelling Celluloid te bezoeken (een ode aan de analoge film).

’s Middags lunchen we op het oude landgoed Frankendael. Een groter contrast met Eye is nauwelijks voor te stellen want je waant je hier weer even in de 18e eeuw ondanks dat het midden in de stad ligt. Vanaf het landhuis met park lopen we naar de naastgelegen naoorlogse wijk waar we de bekende gelijknamige woonwijk van stadsarchitect Ben Merkelbach en tuinarchitect Mien Ruys bezoeken. Tenslotte bezoeken we Betondorp waar Johan Cruijff zijn jonge jaren doorbracht. Betondorp wordt gezien als een van de meest interessante experimenten op het gebied van (sociale) woningbouw van de 20e eeuw.

Prijs € 69,50 inclusief lunch en diverse rondleidingen. Prijs op basis van museumjaarkaart.
Vertrek station Meppel 8.00 uur
Vertrek Emmeloord 8.45 uur
Aankomst Eye Amsterdam 10.00 uur
Vertrek Eye 13.00 uur
Aankomst Frankendael 13.15 uur
Vertrek Frankendael 14.30 uur
Aankomst  Betondorp 15.30 uur
Vertrek naar huis 17.00 uur

Hieronder de link om excursie te boeken.
http://www.cultuurbedrijfnop.nl


VAN COBRA NAAR NEW BABYLON; HET WERK VAN CONSTANT NIEUWENHUYS

EXCURSIE ZATERDAG 24 SEPTEMBER 2016

Op zaterdag 24 september a.s. organiseert Kunsthuis De Secretarie samen met Sch!k een schitterende excursie, die geheel in het teken staat van het werk van Constant Nieuwenhuys. Onder leiding van architectuurhistoricus Hans de Man bezoeken we zowel het Cobramuseum in Amstelveen als het Haags gemeentemuseum, die beiden een tentoonstelling aan deze baanbrekende kunstenaar/visionair hebben gewijd.

Constant Nieuwenhuys, was niet alleen een vooraanstaand lid van de CoBrA-groep, maar is minstens even befaamd om zijn New Babylon. In dit project, waaraan hij bijna 20 jaar werkte, komt een maatschappijvisie naar voren die decennia later nog steeds tot de verbeelding spreektDe mens zou zich in de ogen van Constant ontwikkelen tot een ‘homo ludens’, een spelende mens, creatief, vrij van werk en vrij van grenzen. Boven de bestaande steden projecteerde hij nieuwe leefomgevingen waar iedereen vrij zou zijn om te gaan en staan waar hij wil. Constants werk had grote invloed op kunstenaars en architecten van latere generaties, waaronder niemand minder dan Rem Koolhaas.

Voorafgaand aan de  excursie zal  Hans de Man donderdag 22 september (19.30uur)  in de Secretarie een uitvoerige lezing geven over de achtergronden en invloed van Constant.

Programma excursie:
9.00 uur vertrek station Meppel
9.45  vertrek  Muzisch centrum Emmeloord
11.00 uur aankomst Cobramuseum Amstelveen
12.30 uur lunch in Cobramuseum
13.30 uur vertrek
14.30 uur aankomst Haags Gemeentemuseum
17.00 uur vertrek naar huis
Prijs: 55 euro inclusief lezing Hans de Man en lunch Cobramuseum. exclusief entree (combikaart 11,50 euro) museumjaarkaart geldig.
De lezing is ook afzonderlijk te boeken (10 euro)

Excursie en lezing zijn georganiseerd in het kader van de tentoonstelling A house is not a home in De Secretarie (10 september – 6 november 2016)

Opgeven telefonisch of via de mail bij Kunsthuis Secretarie
( zowel voor de excursie  + lezing als voor alleen de  lezing )
Kunsthuis Secretarie
Hoofdstraat 22
0522-850644
info@kunsthuissecretarie.nl


28 mei 2016 organiseerde Sch!k een excursie naar het MAS Antwerpen en de Verbeke Foundation waar we rondleiding kregen van de eigenaar zelf!


de schilders uit het traject blikopener

en de fotografen uit het fotolab van Hermien

EXPOSEerdEN  in  havezate oldengaerde

In Dwingeloo staat de Havezate Oldengaerde. Na eeuwen over gegaan te zijn van eigenaar op eigenaar is het landgoed nu in beheer van het Drents Landschap.
Francis Kilian en Hermien Keegstra nodigden 23 kunstenaars (fotografen en schilders) uit om met hun werk te reageren op dit tot de verbeelding sprekende gebouw.
Begin februari bezochten zij voor het eerst de Havezate om begin spepember daar hun werk ten tonele te brengen.
Een spannend project waar cultureel erfgoed, gedreven (vrije tijds) kunstenaars en innerlijke impressies en verleden samen komen.

voor meer info, klik hier
met dank aan het VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Francis Kilian en Hermien Keegstra †

Scroll to top