Groningen, de stad, de architectuur

Inschrijven kan onderaan de pagina

Hans de Man

Bekijk al mijn colleges in Noord-Nederland www.kunstcolleges.nl

Het is al bijna 1000 jaar geleden dat de stad Groningen voor het eerst werd genoemd in een oorkonde.  “Villa Cruoninga” was toen nog een bescheiden nederzetting in het graafschap Drenthe. De eerste menselijke activiteiten op dit noordelijkste stukje van de Hondsrug gaan echter veel verder terug.

In dit compleet nieuwe drieluik over Groningen duiken we samen in het roemrijke verleden van de stad. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal krijg je een uitstekend beeld van hoe de stad er in het verleden heeft uitgezien en wat er nu nog van terug te vinden is.
We zien hoe de stad zich losmaakte van het gezag van de bisschop van Utrecht. We analyseren het succes van Groningen en de relatie met de ommelanden die, ondanks de vele conflicten, hiervoor cruciaal was.  We zoomen in op de zeventiende-eeuwse stadsuitbreiding die zo ruim was bemeten dat het uiteindelijk meer dan twee eeuwen zou duren voordat deze volledig was ingevuld.  

De komst van de industriële revolutie had ook voor Groningen de nodige gevolgen en we zien daarna hoe de stad zich in de twintigste eeuw uiteindelijk ontwikkelt naar de huidige vorm. Uiteraard de nodige aandacht voor de Groningse architectuur in de jaren twintig en dertig en de rol van stadsarchitect Siebe Bouma.  Het werk van zijn opvolger Jaap Wilhelm is daarentegen nagenoeg onbekend gebleven, onterecht want Wilhelm leverde met zijn “Groningse scholentype” een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse scholenbouw. Een vergeten Groningse geschiedenis.

 

Locatie Schouwburg Ogterop 
Zuideinde 70, 7941 GK  MEPPEL (gratis parkeren in omgeving) 

  • woensdagochtend 25 november, 2 en 9 december 2020
  • Tijd: 10.00 – 12.00 uur
  • Prijs: 60 euro (incl. kleurrijke hand-out en historisch kaartmateriaal per e-mail) 

Op alle locaties presentatie met HD beamer!

Voor vragen kan je een mailtje sturen naar Hans de Man

Aanmelden collegereeks (je krijgt een automatische bevestiging)  

MOCHTEN ER PROBLEMEN ZIJN MET HET AANMELDINGSFORMULIER MELD JE DAN HIER AAN. 
    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll to top