Kopenhagen colleges

Kopenhagen, de stad, de architectuur, de kunst

Hoewel er al eerder menselijke activiteiten waren, wordt er in de regel vanuit gegaan dat Kopenhagen in de twaalfde eeuw is gesticht. In 1167 bouwde bisschop Absalon een burcht op het kleine eilandje Slotsholmen, de plek waar zich nu de Christiansborg bevindt. De naam van deze prachtige hoofdstad Kopenhagen komt van Købmandshavn wat koopmanshaven betekent. Er is nog steeds veel te zien uit het roemrijke verleden, maar daarnaast is de Deense hoofdstad ook een van de hipste steden als het gaat om moderne architectuur. Het is juist die combinatie die Kopenhagen zo aantrekkelijk maakt.

Architectuurhistoricus Hans de Man geeft in drie colleges een prachtig overzicht van de ontwikkeling van Kopenhagen door de eeuwen heen. Van de Vikingtijd tot de laatste ontwikkelingen aan de hand van schitterend en zelden vertoond beeldmateriaal uit het Stadsarchief van Kopenhagen.

Net als in Nederland is de 17e eeuw bepalend geweest voor Kopenhagen. Onder Koning Christiaan IV startte een complete transformatie van de Deense hoofdstad waarbij ontwikkelingen in De Nederlanden als inspiratiebron dienden. Hiervan is nog veel terug te zien zoals De Beurs van Kopenhagen en het koninklijk buitenverblijf Rosenborg die beide in de Hollandse renaissancestijl zijn opgetrokken. Maar ook de plannen voor  Christanshaven hadden verdacht veel weg van de uitbreidingen van Amsterdam. Christiaans opvolgers drukten duidelijk weer een andere stempel op de stad. Grote lanen en pleinen werden ontwikkeld die in schril contrast stonden met de middeleeuwse stad.  Door de vele oorlogen en stadsbranden is de architectuur van Kopenhagen in de loop van de tijd aanzienlijk gewijzigd. Het oude stratenplan is echter nog grotendeels intact en dat maakt Kopenhagen een geweldige stad om te verblijven. In deze collegereeks zoomen we in op de ontwikkeling van het culturele leven in de stad tot en met het ontstaan van de hippie-enclave Christiania.

Er is ruimschoots aandacht voor de indrukwekkende musea in de regio Kopenhagen zoals het Statens Museum, de Carlsberg Glyptotek, ARKEN en natuurlijk het geliefde Louisiana Museum in Humlebæk. De laatste decennia profileert Kopenhagen zich steeds meer als het Mekka van de hedendaagse architectuur en design met Bjarke Ingels, de tovenaarsleerling van Rem Koolhaas, als stralend middelpunt.

  • Data: donderdagavond  27 februari, 5 en 12 maart 2020 in De Plataan Meppel,  19.30 – 21.30 uur  GAAT DOOR
  • Data: dinsdagochtend   3, 10 en 17 maart 2020 in De Poele Meppel,  10.00 – 12.00 uur GAAT DOOR 
  • Klik HIER als je de colleges in Assen wilt volgen
  • Klik HIER als je de colleges in Zwolle wilt volgen

Prijs: 50 euro (incl. kleurrijke hand-out per e-mail)


Locatie: De Plataan, Vledderstraat 3, 7941 LC Meppel (gratis parkeren vanaf 18.00 uur)

Locatie De Poele, Groen van Prinstererstraat 1A, 7942 CW Meppel (gratis parkeren)

presentatie met HD beamer!

Hans de Man (1965) studeerde architectuurgeschiedenis en was als docent 12 jaar verbonden aan ArtEZ Academie van Bouwkunst.  Hans heeft vele honderden lezingen gegeven o.a. voor HOVO, Vrije Academie, Vonkc, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Voerman museum, Quintus Kampen en uiteraard Sch!k Meppel.


Aanmelden Kopenhagen colleges

MOCHTEN ER PROBLEMEN ZIJN MET HET AANMELDINGSFORMULIER MELD JE DAN HIER AAN    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll to top