Pottendraaicursus voor beginners en gevorderden

Docent Joop Beekwilder

Al schilderend word je schilder. Al beeldhouwend word je beeldhouwer en al potten bakkend word je pottenbakker. Maar je moet wel op de uitkijk staan want anders blijf je steken in de techniek. Ik kan je leren hoe je moet centreren, openen en optrekken. Dat is een techniek die iedereen zich eigen kan maken. Wat daar voor vorm uitkomt is minstens even belangrijk en hangt af van hoe je op de uitkijk hebt gestaan. Leren kijken leer je van iemand die weet hoe en waar naar je moet kijken. Alle vormen zijn opgebouwd uit de basisvormen. Het vierkant of de kubus, de cilinder, de kegel en de bol. Daar begint alles mee en in het eerste deel van de cursus ligt daar het accent. Het tweede deel gaat over het combineren van deze basisvormen tot een evenwichtige vorm. Daarna volgt de bewerking naar een eindresultaat.
Geen eindeloze oefeningen tot je een goede cilinder kan draaien en dan pas de tweede en derde stap. Al draaiend word je een draaier. Dus meteen naar de vorm die je voor ogen hebt. Zo bouw je stap voor stap ervaring op en verbeter je de techniek die nodig is om te maken wat je in gedachten hebt. Dat is mijn lesmethode die ik 30 jaar succesvol heb toegepast.

Wie ben ik?
Ik ben Joop Beekwilder. In 1967 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving” te ’s-Hertogenbosch. Ik heb 35 jaar lesgegeven in het vak Keramische vormgeving binnen het Kunstvak Beroepsonderwijs aan Kunstacademies in Enschede, Breda en Kampen en Centra voor Amateur Kunstbeoefening. In den Bosch, Veghel en Tilburg. In 2019 ben ik gestopt met mijn dagelijkse werkzaamheden als keramist.

Mijn nieuwe atelier in Steenwijk is inmiddels ingericht als kleine pottenbakkerij waar ik ook incidenteel lesgeef. Er kan worden gedraaid, geglazuurd en gestookt.

Najaarscursussen pottendraaien

In September 2023 start op woensdagavond een nieuwe cursus pottendraaien. Hier worden uitsluitend draai technieken vanuit de basisvormen behandeld. Deelnemers kunnen na afloop vormen draaien als bekers en vazen of open vormen zoals kommen en schaaltjes.
De werkstukken worden tijdens de cursus gebakken en verder afgewerkt. Het decoreren en glazuren gebeurt op twee aparte avonden, halverwege en aan het einde van de cursus.

Startdatum: september 2023

 • aantal lessen: 14
 • lestijd: woensdagavond 19.30 – 22.00 uur
 • locatie: BHome – Zomerdijk Meppel
 • docent: Joop Beekwilder
 • materiaal: excl. klei, incl. stoken en glazuren
 • kosten: € 250,00.

SCHRIJF JE HIER IN

Mochten er problemen zijn met aanmelden meld het hier 
  Velden met een * zijn verplichte velden.
  Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

  Scroll naar boven