Pottenbakken en handvormen met Marloes Brands

Marloes brands

Draaien op de pottenbakkersschijf

Docent Marloes Brands
Ruiterweg 1
7975RP Uffelte
Tel: 0634223657

Ik ben Marloes Brands. Veertien jaar geleden verloor ik mijn hart aan de keramiek. Tekenen en schilderen vond ik al leuk, maar toen ik de keramiek als uitgangspunt ontdekte. Dit prachtige materiaal is zo veelzijdig! Het verveelt nooit. In die 14 jaar heb ik verschillende cursussen gevolgd. En eerder dit jaar nam ik mijn diploma in ontvangst van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Ik combineer mijn werk meestal met decoraties/het beschilderen van mijn werk.

Marloes Brands keramiek
Marloes Brands keramiek schaal
Marloes Brands schaal

Goed leren draaien vergt oefening

Ik ga je leren centreren, het openen van de klei en vervolgens leer je de klei optrekken. Als de klei leerhard is, wordt de pot afgedraaid. Na verloop van tijd zul je cilinders, kommen en bolvormen kunnen draaien.
Decoratie/afwerking is ook een belangrijk onderdeel om je werkstuk af te maken. Je kunt een werkstuk volledig of gedeeltelijk glazuren. Decoreren is ook mogelijk. Hierin zal ik je begeleiden hoe de decoraties het beste resultaat krijgen.

Bij het handvormen ben je vrij om je eigen idee uit te werken. Ik begeleid je met de verschillende technieken, zoals platen of ring opbouw.

Ook met handvormen speelt de decoratie een belangrijke rol en zijn er verschillende mogelijkheden om je werkstuk compleet te maken.

Korte cursus pottenbakken (draaischijf)

Verken het eeuwenoude ambacht pottenbakken. Deze korte cursus is een leuke kennismaking voor mensen die nog nooit zelf een potje hebben gedraaid, maar ook cursisten met weinig ervaring zijn welkom tijdens deze lessen.

Wat leer je tijdens deze korte cursus?

Je leert de basistechnieken van het draaien: je eigen schaal, of kopjes, bijvoorbeeld. Na een tijdje drogen, wanneer de werkstukken leerhard zijn, leer je hoe je je werk afdraait. Hierna is het klaar voor de keramiekoven (de biscuitstook). Nu kun je je potjes decoreren en glazuren. Tot slot gaan de werkstukken nog eenmaal de oven in en dán zijn ze klaar voor gebruik.

Laat je creativiteit de vrije loop

Tijdens de cursus maak je niet alleen je eigen, unieke keramiekstukken. We gaan natuurlijk voor die ultieme, Finishing Touch… Voor sommigen is dat één, favoriete kleur – maar het staat je vrij om van jouw pronkstuk een kleurig kunstwerk te maken.

Schrijf je vandaag nog in voor deze inspirerende en leerzame ervaring!

De cursus gaat door bij 6 of meer aanmeldingen.

Aantal lessen 5
Lestijd Maandagavond: 19.30 – 22.00 u Deze cursus is vol
Dinsdagmiddag: 13.30 – 16.00 u
Start Vanaf 13 mei 2024
Materiaal Inclusief klei, voor glazuur en stoken wordt een vergoeding gevraagd
Kosten € 150,-
Plaats Atelier van Marloes – Ruiterweg 1, 7975RP, Uffelte
Draaien op pottenbakkersschijf Marloes Brands 1
Draaien op pottenbakkersschijf Marloes Brands 2
Draaien op pottenbakkersschijf Marloes Brands 3

Draaien op de pottenbakkersschijf

Korte cursus handvormen/boetseren

Tijdens deze cursus geef je letterlijk vorm aan je eigen, unieke werkstuk. Geen idee waar te beginnen? Geen probleem! Tijdens de eerste les komen we hier samen wel uit.

Wat leer je tijdens deze korte cursus?

De eerste drie weken zijn gewijd aan het opbouwen en verfijnen van je werkstuk. Van ruwe klei tot een stevig gevormd geheel, elke stap brengt je dichter bij je uiteindelijke kunstwerk.

Klaar om je artistieke kant te verkennen?

In de vierde week gaan we aan de slag met decoratie: het is altijd een magisch moment, wanneer je met toepassing van onderglazuren je werkstuk tot leven ziet komen. Zodra de werkstukken droog genoeg zijn, gaan ze voor de eerste keer de oven in. Dit heet de biscuitstook. Hierna komt er een transparant glazuur over en dan worden de werken voor de laatste keer gestookt. Nu is je werk klaar om gebruikt (en natuurlijk: bewonderd) te worden.

Schrijf je vandaag nog in voor deze inspirerende en leerzame ervaring!

De cursus gaat door bij 6 of meer aanmeldingen.

Aantal lessen 4
Aantal deelnemers Minimaal 6, maximaal 10
Lestijd Maandagochtend: 09.30 – 12.00 u
Dinsdagavond: 19.30 – 22.00 u
Start Vanaf 13 mei 2024
Materiaal kosten pak klei (10,-), voor glazuur en stoken   wordt een vergoeding gevraagd
Kosten € 125,-
Plaats Atelier van Marloes – Ruiterweg 1, 7975RP, Uffelte

Cursus pottenbakken of handvormen najaar 2024

Goed leren draaien vergt oefening

Welkom bij de cursus! Ik laat je zien hoe je klei kunt centreren, de klei kunt openen en vervolgens leer je hoe je de klei optrekt. Zodra de klei leerhard is, gaan we over naar het spannende proces van het afdraaien van de pot. Met de tijd zul je vaardig worden in het draaien van cilinders, kommen en zelfs bolvormen.

Maar er is meer! Want decoratie en afwerking zijn cruciale elementen om je werkstuk tot leven te brengen. Of je nu kiest voor een volledig glazuur of subtiele decoraties, ik zal je begeleiden naar het beste resultaat. Samen kunnen we bekijken hoe je decoraties kunt aanbrengen voor een mooi eindresultaat.

En dan het handvormen. Je bent vrij om je eigen ideeën uit te werken. Ik zal je begeleiden door verschillende technieken, van platen tot ringopbouw. Ook hier is decoratie van groot belang, en je zult versteld staan van de diverse mogelijkheden om je werkstuk compleet te maken.

Maandagochtend Draaien
Maandagavond Draaien Deze cursus is vol

Dinsdagmiddag Handvormen
Dinsdagavond. Draaien

Donderdagochtend Handvormen
Donderdagavond Draaien

De cursus gaat door bij 6 of meer aanmeldingen.

 

Aantal lessen 12
Lestijd Ochtend: 10.00 - 12.30 u
Middag: 13.30 – 16.00 u
Avond: 19.30 – 22.00 u
Start Vanaf 9 september 2024
Materiaal Excl. klei, voor glazuren en stoken wordt een vergoeding gevraagd.
Kosten € 250,-
Plaats Atelier van Marloes – Ruiterweg 1, 7975RP, Uffelte

Aanmelden Pottenbakken en handvormen

Mochten er problemen zijn met aanmelden meld het hier.    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll naar boven