Schilderen avond

Mark Lisser 

Mark moet helaas stoppen i.v.m. persoonlijke omstandigheden. Jet Violier neemt de avondcursus over. Klik hier voor meer info.

Ik ben in 1979 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten “Minerva” in Groningen in de richting vrije schilderkunst. Van 1982 tot 2011 gaf ik als docent tekenen en schilderen les op het ICO Centrum voor de Kunsten in Assen. Voor Teleac heb ik als medeauteur diverse hoofdstukken geschreven voor cursusboeken. Ik ben lid van het Drents Schilders Genootschap en de Quasi Realisten en exposeer regelmatig.

Mark bespreekt een kleurexperiment met de cursisten


Tekenen en schilderen

Aan de cursus tekenen en schilderen kunnen zowel beginners als gevorderden deelnemen. De cursus is wat dat betreft gemengd, maar de programma’s zijn grotendeels gescheiden. Het basisprogramma begint met tekenen. Tekenen is de basis van alle beeldende disciplines, dus ook van het schilderen. We gaan in het begin met eenvoudig tekenmateriaal voorwerpen in lijn natekenen. Deze hebben eerst simpele vormen, maar u leert ook een methode om ingewikkelde vormen terug te brengen tot simpele vormen, zodat deze ook eenvoudig na te tekenen zijn. Verder leert u een trucje om met perspectivische verkortingen om te gaan. Door het gebruik van lichte en donkere arceringen krijgen de getekende voorwerpen de illusie dat deze driedimensionaal zijn. Aan de hand van bekende schilderijen en tekeningen leert u hoe belangrijk compositie is. Op deze manier maakt u kennis met begrippen als ruimte, ritme, rust, dynamiek en evenwicht. We leren met een paar kleuren alle kleuren te mengen. We leren ook deze toe te passen en we leren de zeggingskracht van kleuren kennen. Met kleur kunnen we een bepaalde sfeer oproepen, maar ook ruimte suggereren. Dit gegeven leert u ook toe te passen in uw eigen werk.
Gewapend met de kennis van de basiscursus of een andere cursus leert u niet alleen zelfstandig een schilderij opzetten, maar probeer ik ook samen met u er achter te komen welke zienswijze of stijl u het meest boeit. Meerdere voorstudies kunnen u helpen tot de essentie te komen.
Niet in alle lessen wordt individueel gewerkt (al kan dat wel) maar soms ook in groepsverband naar aanleiding van een thema. De lessen worden vaak verhelderd door het tonen en bespreken van werk van professionele kunstenaars uit alle tijden en stromingen. Internet staat hiervoor ter beschikking.

Aantal lessen: 12 met optie op een vervolg. 

Lestijd: woensdag 19.30-22.00 uur
Data: start 3 februari 2021
Locatie: De Plataan Meppel
Docent: Mark Lisser
Kosten: 195 euro (excl. materiaal)
Eigen website: http://marklisser.vpweb.nl

Voor vragen kan je een mailtje sturen naar Mark

Inschrijven kan hier

MOCHTEN ER PROBLEMEN ZIJN MET HET AANMELDINGSFORMULIER MELD JE DAN HIER AAN    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll naar boven