Pottenbakken met Joop Beekwilder

Pottenbakken, handvormen en boetseren

KERAMIEK

Keramiek is de verzamelnaam voor alles dat met gebakken klei te maken heeft. Van het koffiekopje en de theepot in je keuken tot en met de stenen en dakpannen van je huis.

Vanwege de eigenschappen, wordt klei voor veel doeleinden gebruikt. Zolang het vochtig en zacht is, kan je het vormen. Als het droog is blijft het zijn vorm houden. Droog zand valt dan uit elkaar. Klei niet. Als klei droog is kan het gebakken worden en verandert in aardewerk.

Hoe je dat doet, leer je in onze cursussen draaien en handvormen waar je niet alleen begeleiding krijgt in de techniek maar ook geïnspireerd wordt in het creëren en uitvoeren van je eigen ideeën.

Draaien/Handvormen voor beginners en gevorderden

Docent Joop Beekwilder
Woldpromenade 14
8331JG Steenwijk
0629080700

Ik ben Joop Beekwilder. In 1967 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving” te ’s-Hertogenbosch. Ik heb 35 jaar lesgegeven in het vak Keramische vormgeving binnen het Kunstvak Beroepsonderwijs aan Kunstacademies in Enschede, Breda en Kampen en Centra voor Amateur Kunstbeoefening in den Bosch, Veghel en Tilburg. In 2019 ben ik gestopt met mijn dagelijkse werkzaamheden als keramist.
Mijn nieuwe atelier in Steenwijk is ingericht als kleine pottenbakkerij waar ik ook lesgeef. Er kan worden gedraaid, geglazuurd en gestookt.

Al schilderend word je schilder. Al beeldhouwend word je beeldhouwer en al potten bakkend word je pottenbakker. Maar je moet wel op de uitkijk staan want anders blijf je steken in de techniek. Als je gaat draaien kan ik je leren hoe je moet centreren, openen en optrekken. Als je gaat handvormen leer je hoe alles goed aan elkaar blijft zitten en heel blijft als het gebakken wordt.

Maar dat is allemaal techniek. Heel belangrijk, maar die iedereen zich eigen kan maken. Wat daar voor vorm uitkomt is minstens even belangrijk en hangt af van hoe je op de uitkijk hebt gestaan. Leren kijken leer je van iemand die weet hoe en waar naar je moet kijken. Alle vormen zijn opgebouwd uit de basisvormen. Het vierkant of de kubus, de cilinder, de kegel en de bol. Daar begint alles mee en in het eerste deel van de cursus ligt daar het accent.

Het tweede deel gaat over het combineren van deze basisvormen tot een evenwichtige vorm. Daarna volgt de bewerking naar een eindresultaat.
Geen eindeloze oefeningen tot je een goede cilinder kan draaien en dan pas de tweede en derde stap. Al draaiend word je een draaier. Al boetserend word je handvormer. Dus meteen naar de vorm die je voor ogen hebt. Zo bouw je stap voor stap ervaring op en verbeter je de techniek die nodig is om te maken wat je in gedachten hebt. Dat is mijn lesmethode die ik 30 jaar succesvol heb toegepast.

In week 2 vanaf 8 januari 2024
start het nieuwe seizoen draaien en handvormen.

De winter/voorjaarscursussen zijn vol. U kunt alvast aanmelden voor het najaar 2024 via onderstaand formulier

Maandagavond Handvormen en/of draaien - docent Marloes Brands
Deze cursus is vol
Dinsdagmiddag Handvormen en/of draaien - docent Joop en/of Marloes
Deze cursus is vol
Dinsdagavond Draaien - docent Marloes Brands
Deze cursus is vol
Woensdagavond Draaien - docent Joop Beekwilder
Deze cursus is vol
Donderdagavond Draaien - docent Joop Beekwilder
Deze cursus is vol

 

Aantal lessen 15
Lestijd Middag: 13.30 – 16.00 u
Avond: 19.30 – 22.00 u
Start Vanaf 8 januari 2024
Materiaal Excl. klei, incl. glazuur/stoken
Kosten € 275 – Gespreide betaling mogelijk (3 termijnen van € 91,67)
Plaats Atelier van Marloes Brands – Ruiterweg 1, 7975RP, Uffelte

Aanmelden Pottenbakken, handvormen en boetseren

Mochten er problemen zijn met aanmelden meld het hier.    Velden met een * zijn verplichte velden.
    Zodra de voorwaarden akkoord zijn kunt u inschrijven.

    Scroll naar boven